Träblåsinstrument

Blockflöjt

Blockflöjten är ett gammalt instrument som spelades mycket på riddartiden. Det är ett bra och billigt instrument som är lätt att ta med sig och man lär sig snabbt roliga melodier. Man börjar med en sopranflöjt i trä eller plast som måste vara barockborrad och ganska snart kan man också prova de större alt- och tenorflöjterna.

Undervisningen sker från början enskilt eller i liten grupp. Så fort som möjligt spelar vi många tillsammans, för det är det roligaste som finns. Det finns flera blockflöjtsensembler på Kulturskolan.

Kurt Hugo Schneider är en amerikansk musikproducent och filmskapare. Här kan du läsa mer.

Tvärflöjt

Precis som det låter, så håller man flöjten ”på tvären” och blåser ungefär som när man blåser i en flaska. Tvärflöjten passar i många olika typer av ensembler: Blåsorkester, symfoniorkester, flöjtkör, storband och även i pop-rocksammanhang. Redan första året som man börjar spela, så är man med i en ensemble förutom sin ”vanliga” flöjtlektion.

Greg Pattilo är född i Seattle, Washington.

Saxofon

är ett mångsidigt instrument som används i många olika musikstilar, t. ex. pop, jazz och klassisk musik. Saxofonen finns i flera olika storlekar, och de som börjar i Kulturskolan börjar oftast på en mellanstor modell som kallas altsaxofon. När man spelar saxofon har man både spellektion och ensemblespel redan från första året.
Om du har sett Simpsons på TV, så känner du redan till saxofonen. Lisa Simpson spelar nämligen på en baritonsaxofon.

Klarinett

är ett instrument som är kul att spela tillsammans med andra, i mindre grupp eller i större orkestrar. Den är lätt och praktisk att ha med sig. Klarinetten uppfanns redan i slutet av 1600-talet, och har sedan dess varit ett populärt instrument inom många musikstilar. När man spelar klarinett har man både spellektion och ensemblespel redan från första året.