Brassinstrument

En trumpets silverklara glittrande toner, trombonen med många häftiga specialljud genom sitt drag, valthornets mjuka melodiska klang eller bastubans stadiga grund som vi bygger musiken på. Valet är ditt och vi är beredda att hjälpa just dig!

Inom brass/bleckblås-familjen kan du välja mellan instrumenten trumpet, althorn, valthorn, trombon, baryton och bastuba. Varje enskilt instrument har en alldeles egen karaktär.

Du som är intresserad får gärna komma och prova innan du bestämmer dig. Det kan vara bra att göra för att se vilket av instrumenten som passar dig bäst. När du börjar spela något av de här instrumenten får du självklart möjlighet att vara med och spela i orkester eller ensemble redan under första spelåret. Du kan också hyra instrument av Kulturskolan under de första åren.


  • Trumpet

är det minsta brassinstrumentet och låter ljusast. Trumpeten är särskilt bra till att spela smattrande fanfarer och signaler, men kan också låta mjukt och romantiskt i till exempel ballader.


  • Althorn

ligger i ungefär samma tonhöjd som en altsaxofon men ser ut som en liten tuba och fungerar precis som en trumpet. Ett utmärkt instrument för små barn att börja med.


  • Valthorn

är lite annorlunda än de andra brassinstrumenten med en annan typ av ventiler som spelas med vänster hand. Valthornet har ett stort omfång av toner. Klangen är stor och mjuk och passar bra ihop med både träblås-, stråk- och andra brassinstrument.


  • Trombon

är det brassinstrument som istället för ventiler har drag. Draget är den del som man kan flytta fram och tillbaka och som gör att man kan glida mellan toner. Det finns varianter av trombonen med en eller flera ventiler för att minska behovet av att flytta draget. Trombonen har ett brassigt basljud och på den kan man spela både mjukt och militäriskt starkt samt jazzigt och rockigt. Trombonen används alltså i alla möjliga musikaliska sammanhang.


  • Baryton

är ett instrument som klingar som trombonen men som har ventiler istället för draget, vilket gör att det är lättare att spela rörliga stämmor. Baryton fungerar som en stor trumpet och ser ut som en mindre tuba.


  • Tuba

är det största brassinstrumentet och låter mörkast. Därför får den ofta ta basfunktionen i en orkester, men kan spela rörliga melodier precis lika lätt som alla andra instrument.