Träblåsinstrument

Blockflöjt

Blockflöjten är ett gammalt instrument som spelades mycket på riddartiden. Det är ett bra och billigt instrument som är lätt att ta med sig och man lär sig snabbt roliga melodier. Man börjar med en sopranflöjt i trä eller plast som måste vara barockborrad och ganska snart kan man också prova de större alt- och tenorflöjterna.

Undervisningen sker från början enskilt eller i liten grupp. Så fort som möjligt spelar vi många tillsammans, för det är det roligaste som finns. Det finns flera blockflöjtsensembler på Kulturskolan.

Kurt Hugo Schneider är en amerikansk musikproducent och filmskapare. Här kan du läsa mer.

Tvärflöjt

Precis som det låter, så håller man flöjten ”på tvären” och blåser ungefär som när man blåser i en flaska. Tvärflöjten passar i många olika typer av ensembler: Blåsorkester, symfoniorkester, flöjtkör, storband och även i pop-rocksammanhang. Redan första året som man börjar spela, så är man med i en ensemble förutom sin ”vanliga” flöjtlektion.

Greg Pattilo är född i Seattle, Washington.

Saxofon

är ett mångsidigt instrument som används i många olika musikstilar, t. ex. pop, jazz och klassisk musik. Den uppfanns på 1840-talet när man ville ha ett instrument som kombinerade brass- och träblåsinstrumentens fördelar.
Saxofonen finns i flera olika storlekar, och den som börjar spela saxofon i Kulturskolan börjar oftast på en mellanstor modell som kallas altsaxofon. När man spelar saxofon har man både spellektion och ensemblespel redan från första året.
För att kunna börja spela saxofon behöver man ha fått sina permanenta framtänder.

Klarinett

är ett instrument som är kul att spela tillsammans med andra, i mindre grupp eller i större orkestrar. Den är lätt och praktisk att ha med sig. Klarinetten uppfanns redan i slutet av 1600-talet, och har sedan dess varit ett populärt instrument inom många musikstilar. Det finns flera olika varianter även av klarinett. När man spelar klarinett har man både spellektion och ensemblespel redan från första året.
För att kunna börja spela klarinett behöver man ha fått sina permanenta framtänder.

Oboe

är också ett gammalt instrument med anor från 1600-talet. Namnet, som kommer från franskans ”haut bois” betyder ”högt trä”. Oboen har en lite nasal klang och får ofta spela vackra melodier i orkestermusiken. Nuförtiden är oboen lite ovanlig, och det tycker vi är synd eftersom det är ett så vackert instrument. När man spelar oboe har man både spellektion och ensemblespel redan från första året.
För att kunna börja spela oboe behöver man ha fått sina permanenta framtänder.