En flicka spelar på en fiol.

Ensemble

Kulturskolan har en bred ensemble­verksamhet med band, körer, orkestrar och instrumental­ensembler.

Vi främjar samarbete och respekt och ger eleverna möjlighet att tillsammans utvecklas som individer i en positiv och kreativ miljö. Ensemblerna är ålders- och nivåbaserade. Ensemble är gratis för elever som går ämneskurs.

Band

Här får du vara med och sjunga och spela låtar från olika tidsepoker och artister inom pop- och rockgenren. Kanske har du någon favoritartist som du skulle vilja spela någon låt av? Här ska det svänga och spelas bra musik!

Här får du möjlighet att spela i jazz- och bluesstil och få kännedom om låtar i stilen. Prova på att improvisera och en hel del annat. Här ges utrymme till att utveckla din spontana förmåga.

I denna ensemble är genre inte så viktigt. Vi utgår från gruppen och har samspel och improvisation i fokus. Alla instrument är välkomna till ”Bland-bandet”!

Kör

I körerna är det sångglädjen som är det viktigaste! Man kan vara med i kör oavsett om man går någon annan kurs på Kulturskolan.

  • Barnkören (årskurs 1–4)
  • Ungdomskören Voices (från 11 år)

Orkester

Nybörjargrupp blåsare

ingår i kursen för alla som spelar sitt första år på ett blåsinstrument. Vi träffas tisdagar klockan 17.40–18.20 på Kulturskolan och spelar tillsammans på ett lekfullt sätt. 

Tisdagsorkestern

är första orkestersteget för dig som har spelat ditt blåsinstrument ungefär ett år. Vi träffas på tisdagar klockan 18.20–19.00. Vi brukar medverka på flera konserter under läsåret.

The swinging group

är andra orkestersteget för dig som spelar ett blåsinstrument. Du som har spelat cirka 2–4 år är välkommen att vara med. Vi övar på måndagar klockan 17.10–18.10 och flera gånger under året medverkar vi på konserter av olika slag.

Sveriges närmaste blåsorkester

är tredje orkestersteget. Vi spelar all möjlig musik - ganska mycket pop/rock, och medlemmarna går i årskurs 7–9 eller gymnasiet. Vi övar på måndagar klockan 18.15–18.50 och några gånger per läsår har vi konsert.

Scendraget

är fjärde steget i orkesterskolan. Medlemmarna är äldre ungdomar och vuxna. Vi övar på måndagar klockan 19.00–20.40. Scendraget är en aktiv orkester med många spelningar, bland annat i Enköpings studenttåg, nationaldagsfirandet i Grillby, egna konserter både själva och tillsammans med andra orkestrar. Vi vill gärna bli fler - om du spelar ett blåsinstrument och har kunskaper i notläsning är du välkommen!

Kulturskolan har två stråkorkestrar som är både ålders- och nivåbaserade. Där spelar vi framförallt klassisk musik, men också visor och folkmusik. Vi har i båda orkestrarna en pianist som ackompanjerar. Stråkorkestern för de allra yngsta sker i mindre samspelsgrupper och ser lite olika ut från år till år beroende på elevunderlaget.

För dig som kommit lite längre och spelat ett par år:
Stjärnstråket som träffas klockan 18:10–18:50 på torsdagar i Tingshuset. För dig som spelat många år:

Enköpings Kammarorkester, klockan 17:45–18:45 på onsdagar i Tingshuset.

Instrumental­­ensembler

Är vår ensemble för dig som har spelat flera år och är skicklig på ditt instrument. Ensemblen framträder på konsert några gånger per år, bland annat har vi deltagit vid Enköpings kommuns minnesgåvoutdelning och under Trädgårdsdagen.

Celloensemblen är till för dig som spelat ett par år och som har god notläsningsvana. Vi är just nu ett härligt cellogäng på 9 cellister och vi spelar skiftande repertoar från klassiskt till schlagers.

Ett perfekt tillfälle att få spela tillsammans och att få öva med två lärare, en gång i veckan.

Nivå 1: Från spelår 2 och uppåt. Du behöver inte kunna spela efter noter än.

Nivå 2: Vi spelar flerstämmig, noterad musik samt gehörsspel.

Har du spelat några år på ditt instrument? Är du intresserad av att spela klassisk musik tillsammans med andra i en mindre ensemble? Då är kammarmusik något för dig! Vi träffas i Tingshuset för att spela och ha roligt tillsammans.

I en slagverksensemble spelar man på en mängd olika instrument.
Melodiskt slagverk: Kallas ofta ”malletinstrument” eftersom klubborna man spelar med heter mallets på engelska. Marimba, xylofon, vibrafon och klockspel är de vanligaste.
Annat slagverk: Kan förutom trumset vara pukor, virveltrumma, bastrumma, tomtoms, bongos, congas, timbales och olika småinstrument till exempel koklockor, claves, shakers med mera.

Det finns två slagverksensembler på Kulturskolan. De elever som spelar slagverksensemble kan oftast låna små övningsxylofoner att öva hemma på.

I sångensemble på Kulturskolan utvecklar vi vår förmåga att sjunga upp till 6 olika sångstämmor tillsammans i grupp. Gruppen består av cirka 4-8 sångare där utmaningen ligger i att självständigt kunna hålla sin stämma. Även solistiska partier kan förekomma i låtarna. Vi sjunger olika genrer och strävar efter att uppföra vår repertoar på olika evenemang som julkonserten, Giget och sommarkonserten.

Kulturskolans tvärflöjtsensemble övar på torsdagar klockan 18.50–19.40. Medlemmarna är gymnasieelever och vuxna som har spelat i flera år. I ensemblen använder vi både vanliga tvärflöjter samt de större storlekarna alttvärflöjt och bastvärflöjt. Ensemblen medverkar ofta på olika konserter.